Mastitis: Bescherm uw koeien en uw bedrijf tegen de grote risico’s Mastitis is veel voorkomend probleem en veroorzaakt grote (financiële) schade in de melkveesector. De ziekte is niet altijd zichtbaar en kent bovendien verschillende verwekkers die ieder een specifieke aanpak vereisen. Wat kunt u als melkveehouder doen voor een optimale uiergezondheid van uw melkkoeien en een minimale kans op mastitis?

Zowel bij de klinische (zichtbare) en subklinische (niet-zichtbare) vorm zijn bacteriën de verwekkers van mastitis. Veruit de meeste besmettingen vinden plaats tijdens het melkproces. Hygiëne is dan ook van het grootste belang om besmetting door (koegebonden) bacteriën te voorkomen. Daarnaast kunnen besmettingen plaatsvinden in de stal of weide door omgevingsbacteriën zoals E. coli en Klebsiella.

Celgetal

De bacteriën dringen de uier binnen en veroorzaken ontstekingen in het uierweefsel. Dit geeft pijn, (warme/harde) zwelling, roodheid en koorts. Koeien worden ziek. Ze eten en herkauwen minder en de melkproductie gaat omlaag. Door behandeling met antibiotica ontstaan verdere melkverliezen en extra werk. Daarbovenop komen de risico’s van kortingen bij een te hoog celgetal en/of het voortijdig afvoeren van zieke dieren.

Risicogroepen

De koeien die extra kans hebben op mastitis, zijn koeien met een lage(re) weerstand, zoals  koeien met melkziekte. Ook koeien die topprestaties leveren, al dan niet door een nieuwe lactatie, zijn vatbaarder. Ze kunnen door een relatief kleine trigger sneller in een negatieve balans raken, waardoor infecties meer kans maken.

Uiergezondheid

De (uier)gezondheid is afhankelijk van de weerstand en dus van (de benutting van) mineralen, sporenelementen en vitaminen. De belangrijkste mineralen en sporenelementen om de kans op mastitis te verkleinen, zijn Zink, Biotine en Koper. Zink voorkomt ontstekingen in de huid en het uierweefsel. Biotine speelt een rol bij klauwgezondheid, maar ook bij uiergezondheid. Het wordt aangemaakt in de pens, maar vaak onvoldoende. Koper ondersteunt bij het bestrijden van coli-bacteriën die mastitis kunnen veroorzaken. Maar er is meer van belang. Bijvoorbeeld fosfor voor de ondersteuning van de darmflora, want een betere vertering helpt bij het opbouwen van de weerstand.

Mastitis voorkomen

Belangrijk is de juiste, onderlinge verhouding. Een tekort van het ene mineraal of een overschot van het andere werkt elkaar tegen. Daarom is een compleet mengsel dat op uw bedrijf is afgestemd, essentieel bij het voorkomen van mastitis.

De vloeibare mengsels van Aquablend (via het drinkwater) of Liquiblend (door het voer mengen) zijn complete, gebalanceerde mengsels die (zonder meerkosten) op uw bedrijf kunnen worden afgestemd. Vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen worden beter en sneller verdeeld in het rantsoen én beter en sneller in het lichaam opgenomen dan de mineralen in poeders, granulaten of krachtvoer. Zo houdt u de weerstand van de koe optimaal in balans waardoor ziekteverwekkers minder vat krijgen.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Van Benthem Minerals via 050-4061254 of kijk op de website van Aquablend of Liquiblend.
 
 
    24-01-2020 11:08