Fosfortekort bij koeien steeds vaker door dierenartsen geconstateerd Een fosfortekort bij koeien wordt door dierenartsen steeds vaker geconstateerd de laatste jaren.  Vaak vlak na het afkalven en bij hoogproductieve dieren bijvoorbeeld vaarzen.  Een van de symptomen kan bijvoorbeeld rode urine zijn. Lees verder over oorzaken, symptomen en gevolgen bij een fosfortekort.

Oorzaken van fosfortekort

Doordat er minder fosfor in het ruw- en krachtvoer zit is er zonder onderzoek en rantsoenbijsturing  een grote kans op een fosfor tekort. Minder fosfaat op het land betekent minder fosfor in het ruwvoer. Maar ook doordat uit het krachtvoer fosfor verdwijnt vanwege milieuwetgeving.  Daarnaast is het veelgebruikte droogstandsrantsoen vaak fosforarm en wordt er nog steeds een dalende trend waargenomen in de gehalten van het ruwvoer. Scherp op mineralen en sporenelementen sturen in het rantsoen is steeds belangrijker aan het worden. Door macromineralen: calcium, fosfor, magnesium, kalium en sporenelementen koper en selenium mee te nemen in onderzoeken is het daadwerkelijke gezondheidsniveau inzichtelijk te maken. Door het doen van ruwvoer en rantsoenonderzoeken  maar ook bloedanalyses van de koeien, kan er bijgestuurd worden op dier- of koppelniveau.

Oplossen en verbeteren fosfortekort bij koeien

Een koe die  gezondheidsproblemen heeft neemt vaak minder voer tot zich maar drinkt wel goed. Door de mineralen en sporenelementen aan te bieden via het drinkwater, neemt de efficiëntie toe. Niet alleen opgelost door het drinkwater maar ook in oplossing vloeibaar in de voermengwagen behoort tot de mogelijkheden.

Bij beide voermethodes worden de mineralen in opgeloste vorm aan het dier te verstrekt. Een deel van het drinkwater passeert met de mineralen de pens. Door de negatieve effecten in de pens te omzeilen, wordt de biologische beschikbaarheid van de mineralen extra verhoogd. Dit betekent dat de mineralen beter door de darm worden opgenomen. Een vloeibare oplossing is dus effectiever dan poeder of granulaat omdat er  een lagere dosering gegeven kan worden en dit resulteert lagere kosten per dier per dag.

Vloeibare mineralen en sporenelementen zijn per bedrijf of in sommige gevallen per koppel samen te stellen. Zo voert u de koeien echt op maat, efficiënt en effectief. Neem contact op met Jan van Benthem, direct online of telefonisch op 0504061254.

Wat zijn de symptomen van een fosfortekort bij koeien?

Vaak is fosfortekort  te zien aan de rode urine maar ook het blijven liggen vlak na het afkalven en bij hoogproductieve dieren. Een te laag fosforgehalte die langdurig aanhoudt kan zorgen voor minder voeropname, (te lage DS opname) mede daardoor gewichtsafname en een lagere melkgift.  Ernstige tekorten, die niet direct te verwachten zijn, kunnen de koeien stoppen met vreten maar ook vreemde dingen eten, bloedwateren of verzwakte spieren en een verstoorde leverfunctie krijgen. Bij hoogproductieve koeien, met name in de eerste 60 dagen van de lactatie en bij problemen met koeien rond het afkalven speelt fosfor tegenwoordig vaak een rol.

Hoogproductieve koe: wel vreten maar verminderde melkproductie

Als een normaal gesproken  hoogproductieve koe ineens minder melk geeft kan dit liggen aan een te krap aanbod van fosfor in het rantsoen. Het is voor koeien belangrijk dat ze goed kunnen herkauwen want met het speeksel komt er veel fosfor terug in de pens. In de eerste 60 dagen van de lactatie moet er gelet worden op de balans in het voer want er gaat fosfor verloren bij elke liter melk. Het risico op beengebreken wordt groter bij een ruime fosfor vraag en te weinig aanbod omdat de koe de fosfor dan uit de botten gaat halen.

Fosfortekort vergelijkbaar met melkziekte

Melkziekte is niet alleen een Calcium tekort maar ook vaak samen gaat met een te laag fosfor en magnesiumgehalte in het bloed omdat de voeropname daalt. Zo hebben een calciumtekort, dat melkziekte kan veroorzaken als een fosfortekort dezelfde ontstaanswijze. Toch is er onderscheid te maken in de symptomen bij koeien met een calcium- of fosfor tekort.

Verschillen tussen fosfor- en calciumtekort bij koeien

Bij een fosfortekort is een koe vaak wel alert en heeft soms koude oren terwijl bij een calciumtekort een koe vaak koude oren heeft, niet alert en reageert het vrijwel niet op prikkels. Een koe met fosfortekort kan ook koude oren hebben maar zal niet reageren op een calciuminfuus terwijl een koe met calciumgebrek wel vrijwel direct reageert op een dergelijk infuus.
Dus een koe met goede eetlust in de droogstand  die langer blijft liggen na het afkalven en ook niet reageert op calcium-magnesiuminfusen heeft vaak fosfortekort.

Ervaart u ook  de symptomen van fosfor tekort bij uw koeien? Wilt u meer informatie over de vloeibare toepassing in het rantsoen? Neem contact op met Jan van Benthem, direct online of telefonisch op 0504061254.

    10-07-2018 16:32