Goede jodiumvoorziening bij drachtige koeien is zeer belangrijk voor de gezondheid van haar kalf. Dit blijkt uit een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Tijdens dit onderzoek bleken jodiumtekorten op 10% van de onderzochte melkveebedrijven voor te komen. Ook melktankonderzoeken laten regelmatig jodiumtekorten zien. Overschotten van jodium komen voor en kunnen net zo schadelijk zijn. Op welke symptomen moet u letten en hoe zorgt u ervoor dat uw koeien de juiste spiegel aan jodium binnenkrijgen?

Symptomen van jodiumtekorten en –overschotten bij rundvee

Jodium speelt een rol in de vorming van het schildklierhormoon dat de stofwisseling regelt. Jodium verbetert tevens de botvorming van koeien. Tekorten aan jodium van langere duur kunnen schade veroorzaken, zoals zwakke, onderontwikkelde of doodgeboren kalveren. Ook sloomheid en/of verminderde melkproductie, vruchtbaarheid en groei zijn kenmerken bij een jodiumtekort bij koeien.
Voorzie uw rundvee dagelijks van goed opneembare mineralen om het risico van tekorten te voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat koeien niet te veel jodium en andere mineralen binnenkrijgen, want ook bij overschotten kan het flink mis gaan. Bij jodiumoverschotten zien we bij kalveren uitpuilende of tranende ogen, zweten, speekselen, snotteren en/of een verhoging van de temperatuur en stofwisseling waardoor vermagering en trillingen optreden. Ook kunnen er ontstekingen (huid, longen en/of schildklier) en zelfs kalversterfte optreden. Lees meer wat u kunt doen om de dieren een zo goed mogelijke start te geven.

Jodium en de samenwerking met andere mineralen zoals selenium

Zeewier is een bron van jodium. Toch is het niet aan te raden om enkelvoudige mineralen te verstrekken omdat dit de optimale, onderlinge verhouding tussen de mineralen uit balans brengt. Daardoor kunnen elementen elkaar tegenwerken en gezondheidsschade veroorzaken.
Voor de omzetting van jodium is bijvoorbeeld selenium nodig. Een seleniumtekort lijkt bij koeien op een jodiumtekort. Alles moet dus in de juiste onderlinge verhouding aanwezig zijn om te kunnen worden omgezet en benut.

Voorkom jodiumtekorten of –overschotten bij koe en kalf

Met de vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen van Liquiblend kunt u er zeker van dat alle elementen in de juiste onderlinge verhouding bij de koe aankomen. De vloeibare vorm zorgt ervoor dat de stoffen zich over een zo groot mogelijk oppervlakte in het spijsverteringskanaal verspreiden waardoor de opname gemaximaliseerd wordt. Ze dringen direct de cel in. Ook zorgt de vloeibare vorm ervoor dat u het gemakkelijk en homogeen door het voer kunt mengen. Daarmee voorkomt u ontmenging in de voermengwagen en aan het voerhek. 
Mineralen die in de Liquiblend mengsels voorkomen, zijn Fosfor, Jodium, Kobalt, Koper, Magnesium, Mangaan, Natrium, Selenium en Zink. Ook zijn vitamine A, vitamine C, vitamine D3, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B8 (Biotine), vitamine B9 (Foliumzuur) en vitamine B12 in de optimale verhoudingen vertegenwoordigd. Hier leest u meer over de werking van deze mineralen en vitaminen. 
Meer weten over mineralen, sporenelementen en vitaminen bij koeien en kalveren?
Neem contact op via de website of bel rechtstreeks op 050-4061254
Klik hier om naar het onderzoek van de GD te gaan
​​​​​​​
 
    02-04-2021 11:12