Klauwproblemen? Let op met te veel of te weinig mineralen in het rantsoen Klauwproblemen – ook al gaat het maar om een paar koeien die niet lekker lopen.  Vaak is het een teken dat er iets mis is met de weerstand. Want dat is het vaak met klauwproblemen; het sluipt erin. De genezing kan ook een langdurig proces zijn. Ondertussen heeft de koe pijn of ongemak en een verminderde melkproductie. Belangrijk genoeg om eens de mineralen en vitaminen in het rantsoen onder de loep te nemen.

Of het nu gaat om infectieuze klauwaandoeningen zoals o.a. Mortellaro, tussenklauwontsteking en stinkpoot of om niet-infectieuze problemen zoals witte lijndefecten of zoolbloedingen of zweren, het  is bewezen dat mineralen en vitaminen een grote, positieve invloed op de klauwgezondheid. Met name koper, zink, biotine en mangaan spelen een grote rol.
  • Koper zorgt ervoor dat de klauw stevigheid heeft
  • Zink voorkomt ontstekingen in de huid.
  • Biotine ondersteunt de groei en het herstel van het klauwhoorn. Biotine wordt aangemaakt in de pens. Tegenwoordig zien we dat die aanmaak niet altijd voldoende is.
  • Mangaan is nodig voor de bot- en kraakbeenvorming maar komt niet altijd voldoende voer in het rantsoen.
Ook fosfor, calcium, selenium en andere vitaminen en mineralen spelen een rol om de weerstand en klauwgezondheid van de koe hoog te houden.


Meer met minder mineralen

Er zit een beperking op suppletie van koper, zink en mangaan. Hoe zorgt u ervoor dat de koe toch voldoende binnenkrijgt? Het antwoord is simpel: door een hogere opneembaarheid. Dit kan middels de vloeibare mengsels van Aquablend (via het drinkwater) of Liquiblend (door het voer mengen). De vloeibare voedingsstoffen worden beter verdeeld, direct opgenomen in het lichaam en vele malen beter benut dan droge mengsels of krachtvoer. Geen klonten of onjuiste verdeling in de massa, maar een homogene massa. Zo krijgt de koe met iedere hap een optimaal uitgebalanceerd rantsoen binnen.


Maatwerk mineralen 

Zowel tekorten als overschotten van één of meerdere mineralen kunnen schade aanrichten. Daarom maken wij – indien nodig - mengsels op maat waarin de diverse elementen op elkaar worden afgestemd en gebalanceerd. Vraag kosteloos een visite aan. Dan kijken we samen vrijblijvend naar wat uw bedrijf en uw veestapel nodig heeft!

Meer informatie vindt u op de website van AquaBlend en LiquiBlend of neem telefonisch contact op met Van Benthem Minerals via 050-4061254.
 
    30-06-2022 14:14