Door verarming van de grond zien we een afname van mineralen, sporenelementen en vitaminen. Dit geldt ook voor Mangaan (Mn). In Nederland zijn inmiddels graskuilen met lage mangaanwaardes gemeten. Hoe weet u of mangaantekorten een rol spelen op uw bedrijf? En wat zijn de gevaren? Wij zetten de feiten voor u op een rijtje.

Wat is en wat doet mangaan? Mangaan is een spoorelement dat nodig is voor de bot- en kraakbeenvorming, en dus voor een sterk lichaam en gezonde benen en klauwen. Verder draagt mangaan bij aan de bescherming van lichaamscellen en aan de energievoorziening van het lichaam om allerlei processen te kunnen uitvoeren.

Mangaan en klauwaandoeningen

Mangaan wordt beïnvloed door calcium, fosfaat en ijzer. Zijn die hoog vertegenwoordigd in de voeding, dan vermindert dat de opname van mangaan. Ook zijn de juiste balans in de combinatie van zink, mangaan en biotine in de voeding belangrijk voor de hoornkwaliteit en klauwgezondheid van de koe. Denk dus eens aan een mangaantekort, als u in uw bedrijf regelmatig last heeft van klauwproblemen zoals: 
  • Kreupelheid bij de koeien (gewrichtsproblemen)
  • Beschadigingen aan klauwen, bijvoorbeeld: wittelijndefect, zoolzweer en zoolbloedingen
  • Infecties aan de klauwen, zoals stinkpoot, mortellaro en tussenklauwontsteking

Zwakke kalveren

Mangaantekorten maken de klauwen en het lichaam zwak. Niet alleen de koe heeft daar last van. Het ongeboren kalf kan zich ook niet goed ontwikkelen. Dit uit zich in zwakheid bij pasgeboren kalveren of zelfs in afwijkingen in de hersenen en van het skelet, zoals kromme voorpoten. Lees meer over zwakke kalveren.

Verminderde vruchtbaarheid van de koe

Mangaan is echt een basiselement. Een mangaantekort beïnvloedt zelfs de vruchtbaarheid bij de koe. Mangaanoverschotten kan een koe tot op bepaalde hoogte wel verdragen. Gaat het boven de grens van 1000 mg/kg droge stof, dan beïnvloedt het de opname van ijzer en kan het bloedarmoede veroorzaken.

Oplossen mangaantekort bij koeien

Mangaantekorten kunnen worden vastgesteld door bloed- of tankmelkonderzoek bij de GD. Maar dan? Hoe weet u zeker dat de koe bij elke hap een rantsoen binnenkrijgt waarin alles in de juiste verhouding vertegenwoordigd is? Door het rantsoen aan te vullen met een uitgebalanceerd mengsel van vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen legt u de basis voor de optimale gezondheid van de koe en het kalf.

Waarom vloeibare mineralen en sporenelementen?

Vloeibare mineralen worden homogener verdeeld in het rantsoen en hebben een aanzienlijke snellere en hogere opneembaarheid in het lichaam dan poeders, brok  of granulaten.

De vloeibare mengsels van Liquiblend bieden een totaalpakket aan mineralen, sporenelementen en vitaminen, precies in de juiste verhoudingen. U kunt Liquiblend eenvoudig en nauwkeurig doseren via de voermengwagen. Rechtstreeks of in het water als u water toevoegt aan de voermengwagen. Het plakt aan het voer waardoor ontmenging of selectie aan het voerhek niet mogelijk is. Ook kan de samenstelling van Liquiblend, indien gewenst, zonder extra kosten worden afgestemd op de specifieke behoeften van uw bedrijf.

Zoekt u een partij die met u meedenkt? Neem vrijblijvend contact met Van Benthem Minerals via 050-4061254 of lees meer op de website van Liquiblend.
    04-06-2020 16:39