Houdt de spieren van uw koeien gezond voor optimale productie De spieren van een koe… er wordt weinig over gesproken. Raar eigenlijk want sterke, soepele spieren zijn belangrijk voor het functioneren van een melkkoe. Om gemakkelijk te kunnen bewegen en af te kalven bijvoorbeeld. Het hart is de belangrijkste spier, maar ook de longen en het verteringsstelsel zitten vol met spierweefsel. Hoe houdt u de spieren van uw koeien in goede conditie?

Bijna de helft van het gewicht van een koe bestaat uit spieren. De spierfunctie wordt grotendeels beïnvloed door de juiste hoeveelheid aan fosfor, calcium, magnesium, selenium, vitamine D3 en E. Bij tekorten ontstaan spierzwakten.
  • Pas afgekalfde koeien komen niet meer in de benen door melkziekte of kopziekte bij calcium en/of magnesiumtekort.
  • Fosfortekorten geven hetzelfde beeld als bij melkziekte maar de koe reageert niet op een calciuminfuus.
  • Tekorten van Selenium en/of Vitamine E kunnen bij koeien zorgen voor witte spierziekte, problemen met de hart, tong en kaakspieren en voor weerstands- en vruchtbaarheidsproblemen. Ook leidt dit tot zwakke kalveren, onder andere doordat de hartspier te zwak is om het bloed rond te pompen.
  • Een disbalans in de mineralen, sporenelementen en vitaminen in het rantsoen zorgt voor stijve of stramme spieren. Koeien die minder gemakkelijk bewegen, lopen en vreten minder. De melkproductie daalt dan ook.
Ook overschotten zijn schadelijk en soms zelfs giftig. De juiste hoeveelheid en onderlinge verhouding tussen de mineralen, sporenelementen en vitaminen is dus erg belangrijk.

Kopziekte en magnesiumtekort

Hoe belangrijk die verhouding is, wordt duidelijk bij kopziekte. In het koude voor- en najaar bevat gras minder magnesium en calcium. Doordat het gras veel vocht bevat, passeert het sneller de darmen en is er niet genoeg tijd om magnesium op te nemen. Als ook het kaliumgehalte te hoog is, wordt er nog minder magnesium opgenomen en is de kans op kopziekte – zeker voor een hoogproductieve koe – zeer groot. Zonder behandeling met een infuus zal de koe snel overlijden.

Stress en vruchtbaarheidsproblemen bij koeien

Magnesium beïnvloedt de benutting van calcium. Beide mineralen zijn essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel, de spieren, weerstand, vertering en botopbouw. Magnesium heeft daarnaast een ontspannende werking bij stress. Stress kan ontstaan bij het afkalven, de transitie, tochtigheid en bij ziektes. Ook externe stressfactoren zoals droogzetten, hergroeperen, overbezetting, rantsoenwisselingen, extreme temperaturen en onvoldoende voedsel, licht en/of verse lucht prikkelen het zenuwstelsel en creëren stresshormonen. Dit heeft een negatieve invloed op de vertering, weerstand, melkproductie en -kwaliteit (hoog celgetal), uiergezondheid en de vruchtbaarheid van de koe. Hoogproductieve koeien zijn extra vatbaar om door stress in een negatieve spiraal te komen. Magnesium helpt de koe prikkelingen van het zenuwstelsel beter te verwerken en verkrampte spieren te ontspannen. Een koe kan magnesiumreserves niet opslaan in haar lichaam. Ze zal het dagelijks toegediend moeten krijgen.

Mineralen voor koeien in het rantsoen

De juiste mineralenbalans in de voeding en in het bijzonder het mineraal Magnesium ondersteunt de koe om met krachtige, soepele spieren gezond en productief te blijven.

Tekorten komen door verarming steeds vaker voor in de Nederlandse bodem en dus in het ruwvoer. Het is noodzakelijk om een compleet en uitgebalanceerd mengsel van mineralen, sporenelementen en vitaminen aan het rantsoen toe te voegen. De vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen van Liquiblend hebben bewezen de hoogst mogelijke opneembaarheid en benutting in het lichaam. Zo is de magnesium in Liquiblend bijna 100 procent  opneembaar, terwijl dat in droge vorm (poeders, granulaten en krachtvoer) slechts 15 procent is. Ook bevat Liquiblend vitamine D3. Dit werkt goed samen met magnesium en zorgt voor een betere opname van calcium.

Liquiblend bevat een complete samenstelling van mineralen, sporenelementen en vitaminen, maar kan ook worden afgestemd op basis van ruwvoeronderzoek en/of speciale behoeften van uw melkveehouderij. Het wordt gemakkelijk verdeeld door de voermengwagen, rechtstreeks of via het extra toegediende water.

Gratis voeradvies op maat

Voedingsdeskundige Jan van Benthem heeft tientallen jaren ervaring in de veehouderij. Neem vrijblijvend contact op Van Benthem Minerals via 050-4061254 of via www.liquiblend.nl

    02-07-2020 12:24