Rol van mineralen, sporenelementen en vitaminen voor de koe

Juiste balans essentieel voor de gezondheid, vruchtbaarheid en productie

Mineralen, sporenelementen en vitaminen zijn noodzakelijk voor uw rundvee om te kunnen functioneren. Sommige mineralen, sporenelementen en vitaminen vervullen meerdere rollen en werken samen met andere elementen. Daarom is het belangrijk dat koeien deze dagelijks in de juiste balans binnenkrijgen. Alleen dan kan uw melkvee of vleesvee profiteren van een goede gezondheid, weerstand, vruchtbaarheid en melkproductie.
De werking van de mineralen, sporenelementen en vitaminen die aanwezig zijn in de vloeibare mengsels van Liquiblend worden hieronder uitgelegd. 

Magnesium 

Magnesium is voor de koe een onmisbaar mineraal voor de energieproductie, elektrolytenbalans, de spier- en zenuwwerking en botstevigheid. Ook speelt magnesium een belangrijke rol bij de werking van enzymen en de aanmaak van hormonen, waaronder het hormoon PTH dat de calciumspiegel reguleert. De calcium-magnesium-spiegel moet in balans zijn om stofwisselingsziektes zoals melkziekte en kopziekte te voorkomen. Omdat koeien geen magnesiumvoorraad kunnen aanleggen in hun lichaam, moet magnesium elke dag voldoende in hun rantsoen aanwezig zijn. Dit is extra van belang als er meer kalium in de bodem en/of het rantsoen voorkomt. Lees hier meer over de symptomen bij magnesiumtekort.

Natrium

Natrium is een basiselement voor runderen en zorgt, samen met kalium en chloor, voor het zuur-base-evenwicht en voor de waterhuishouding in het lichaam van de koe. Ze hebben invloed op de eetlust, vruchtbaarheid en productie en zorgen voor de werking van spier- en zenuwweefsel. Natrium werkt als buffer in het maagdarmkanaal van de koe. In kuil zit regelmatig te weinig natrium. Een natriumtekort is niet altijd goed zichtbaar bij rundvee. Het geeft algemene symptomen zoals verminderde eetlust, vitaliteit en vruchtbaarheid. Bij een langdurig tekort treden vermagering en sloomheid op, uitdroging van het lichaam en de huid en aan de nageboorte staan. Chronische natriumoverschotten kunnen giftig zijn en leiden tot nier- en hersenschade. Een tijdelijk natriumoverschot kan veroorzaakt worden door watertekort of door veel vochtverlies zoals bij diarree. Symptomen zijn dan veel drinken, trillen of stijf lopen.

Koper 

Koper is een belangrijke katalysator bij de vorming van elastine en collageen. Deze beide stoffen dragen bij tot een goede kwaliteit van de botten, het kraakbeen en de bloedvaten van runderen. Koper zorgt ervoor dat de klauw stevigheid heeft. In een optimale onderlinge verhouding met zink en biotine ondersteunt Koper de klauwgezondheid en de weerstand van de koe bij het bestrijden van coli-bacteriën die mastitis kunnen veroorzaken. Zowel kopertekorten als -overschotten kunnen weerstandsproblemen,  klauwaandoeningen en algehele malaise tot gevolg hebben. Ook zijn bij kopertekorten diverse vruchtbaarheidsproblemen te zien, zoals aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontstekingen en cysteuze koeien. Bij kalveren geeft kopertekorten zwakke of doodgeboren kalveren of kalveren met een botafwijkingen. Koper is dus een belangrijk element voor diverse lichaamsprocessen.
Koper komt echter vaak onvoldoende voor in het ruwvoer. Het is belangrijk dit te meten en aan te vullen. Let op: een overschot aan ijzer en zink kunnen de opname van koper verminderen.

Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij de huid, vacht, klauwen en immuniteitsopbouw van rundvee. Het verbetert de weerstand en voorkomt ontstekingen in de huid en het uierweefsel. Het is een belangrijk element bij het voorkomen van mastitis. Zink is een bestandsdeel van de enzymen die de zuurstofoverdracht regelen en die een rol spelen in de eiwit-en koolhydraatstofwisseling. Voor de goede werking van zink is een optimale onderlinge verhouding met mangaan, koper en selenium essentieel. Tekorten die u bij koeien kunt opmerken, zijn verminderde eetlust, weerstand en groei. Ook komt het voor dat er een verdikte huid ontstaat bij de kop en de poten. Uiteindelijk resulteren tekorten in vruchtbaarheidsproblemen, zoals aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontstekingen en cysteuze koeien.
Zinkoverschotten zijn te herkennen aan symptomen zoals overmatig urineren, diarree, verminderde eetlust en verworpen of doodgeboren kalveren.

Mangaan
Mangaan (Mn) is een sporenelement dat nodig is voor de bot- en kraakbeenvorming, en dus voor sterk rundvee met gezonde benen en klauwen. Het is echt een basiselement . Mangaantekorten maken de klauwen en het lichaam zwak. Dit geldt niet alleen voor de koe, ook voor het (ongeboren) kalf. De juiste onderlinge balans van mangaan met zink en biotine is daarbij essentieel. Ook beïnvloedt mangaan de vruchtbaarheid van de koe. Mangaantekorten komen steeds vaker voor. Lees hier meer over de werking van mangaan en hoe u tekorten kunt voorkomen.

Selenium

Selenium of Seleen, afgekort als Se, is een sporenelement dat invloed heeft op de vruchtbaarheid en de spier- en schildklierfunctie van koeien. Ook voor de weerstand is selenium belangrijk. Het werkt als antioxidant bij stress, zoals rondom het afkalven of bij hittestress. Selenium beschermt het lichaam tegen schadelijke bacteriën die o.a. mastitis, levernecrose en gewrichtsontsteking kunnen veroorzaken. Lees hier meer over de symptomen bij rundvee door een tekort of overschot aan selenium.
Selenium komt vaak onvoldoende voor in het ruwvoer. Let op: ook een seleniumoverschot kan schadelijk zijn. Het gaat erom dat dit in de optimale hoeveelheid en in de optimale onderlinge verhouding met andere mineralen aangevuld wordt. 

Fosfor

Fosfor is een mineraal dat in samenwerking met andere elementen betrokken is bij diverse lichaamsprocessen, waaronder de (energie)stofwisseling, weerstand, botvorming, klauwgezondheid, uiergezondheid en vruchtbaarheid van de koe.
Door het verlagen van de bemestingsnormen zijn fosfortekorten een groeiend probleem. Wilt u fosfor toevoegen aan het rantsoen? Kies dan voor Liquiblend Klauw of Liquiblend Repro.

Jodium

Jodium speelt een rol in de vorming van het schildklierhormoon dat de stofwisseling regelt. Het verbetert tevens de botvorming. Jodiumtekorten kunnen zich uiten in sloomheid en/of verminderde melkproductie, vruchtbaarheid en groei bij de koe. Ook kan een jodiumtekort een rol spelen bij verworpen of doodgeboren kalveren of kalveren die zwak zijn en/of een vergrote schildklier hebben.

Kobalt

Kobalt is voor rundvee een belangrijk onderdeel voor de synthese van vitamine B12 in de pens. Als de kobaltopname te laag is, kan er een vitamine B12-gebrek ontstaan dat tot bloedarmoede, verminderde vitaliteit, weerstand en eetlust kan leiden. 

Calcium

Calcium zorgt voor het goed functioneren van de spieren en voor gezonde botten. Bij het aanspannen en ontspannen van de spieren werkt calcium samen met magnesium. Een plotseling calciumtekort na het afkalven kan worden voorkomen door tijdens de droogstand voldoende magnesium te verstrekken

Let op: Calcium zit niet in de Liquiblend en Aquablend producten omdat het veelal voldoende aanwezig is in het rantsoen én omdat een te veel aan calcium de opname van magnesium vermindert. Als u de mineralen en sporenelementen in uw ruwvoer wilt meten, laat dan ruwvoeronderzoek doen. Mocht calcium nodig zijn, dan is voederkrijt de goedkoopste bron om bij te voeren.

Juiste mineralenbalans helpt de koe het voer optimaal te benutten

Ruwvoer bevat altijd te weinig mineralen, sporenelementen en vitaminen of in scheve verhoudingen. Door de juiste samenstelling en hoeveelheid van mineralen, sporenelementen en vitaminen aan het rantsoen van uw rundvee toe te voegen, werkt de stofwisseling optimaal. Door de betere vertering benut de koe het ruwvoer beter.

De vloeibare mengsels van Liquiblend kenmerken zich door een optimale opneembaarheid. Het is mogelijk om de samenstelling aan te passen op de specifieke behoeften van uw bedrijf.

Wilt u vrijblijvend een voeradvies op maat? Of heeft u vragen? Wij helpen u graag en zijn bereikbaar via het contactformulier of per 050 406 1254.

Vitaminen voor koeien

De vitaminen in de Liquiblend mengsels worden hieronder benoemd met daarbij de belangrijkste functies in het lichaam.

Vitamine A

Vitamine A speelt een rol bij de weerstand, het afweer- en immuunsysteem, de huid, slijmvliezen en het zichtvermogen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van de koe. Symptomen van tekorten zijn een ruige vacht, slecht zicht, verminderde eetlust, weerstand en vruchtbaarheid. Kalveren met een tekort aan vitamine A groeien trager.

Vitamine C  

Vitamine C is belangrijk bij de vruchtbaarheid van zowel de koe als de stier. Ook is vitamine C nodig voor de stofwisseling en het verminderen van stress.

Vitamine D3

Vitamine D3 speelt een belangrijke rol bij het afweren van ziekteverwekkers en bij de opname van calcium en fosfor uit de darmen en de afzetting van deze mineralen in de beenderen van rundvee. Het is dus belangrijk bij de botontwikkeling en het voorkomen van beengebreken. Voor de activering van vitamine D3 is magnesium noodzakelijk.

Vitamine E

Vitamine E heeft samen met Selenium een gunstige werking op de spierstofwisseling en vruchtbaarheid van koeien. Daarnaast draagt vitamine E als antioxidant bij aan een goede weerstand. Tekorten kunnen problemen geven zoals mastitis, aan de nageboorte blijven staan en zwakke of doodgeboren kalveren. Overschotten zijn ook schadelijk voor rundvee.

Vitamine K

Vitamine K wordt aangemaakt in de blinde en dikke darm van de koe en speelt een rol bij bloedstolling.

Vitamine B

Vitamine B (thiamine) wordt niet opgeslagen in het lichaam, het is namelijk een wateroplosbare vitamine. Omdat een koe vitamine B niet kan opslaan, dient het dagelijks te worden verstrekt. Drachtige koeien hebben vaak een hogere dosering vitamine B nodig. De verschillende B vitaminen worden hieronder uiteengezet.

Vitamine B1

Vitamine B1 speelt dagelijks een rol bij de vertering van koolhydraten en bij de vetstofwisseling in de spieren. Vitamine B1 zorgt voor het beschikbaar maken van energie. Daarnaast is vitamine B1 belangrijk voor een goede weerstand van uw rundvee. Tekorten veroorzaken verminderde vitaliteit, verminderde eetlust en zenuwsymptomen.

Vitamine B2

Vitamine B2 (riboflavine) speelt een rol in de koolhydraatverbranding en de eiwit- en vetstofwisseling. Tekorten kunnen zorgen voor koeien met een slechte vertering en/of met diarree.

Biotine (vitamine B8)

Biotine ondersteunt de groei en het herstel van het klauwhoorn. Biotine speelt een rol bij klauwgezondheid, maar ook bij uiergezondheid van de koe. Samen met zink en koper helpt biotine om de kans op mastitis te verkleinen. Biotine wordt aangemaakt in de pens. Tegenwoordig zien we dat die aanmaak niet altijd voldoende is.

Foliumzuur (vitamine B9)

Net als bij biotine, kan foliumzuur bij een tekort bloedarmoede veroorzaken. Foliumzuur speelt een rol bij de vruchtbaarheid, de productie en de algehele gezondheid van de koe. Daarnaast zorgt Foliumzuur voor de aanleg van het zenuwstelsel van het (ongeboren) kalf. Een tekort aan foliumzuur (en andere B-vitaminen) kan leiden tot verwerping van het kalf.

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is belangrijk voor de productie van bloedcellen en de vertering van glucose. Vitamine B12 speelt dus een rol bij vorming van gezonde rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 kan een tekort aan Foliumzuur veroorzaken omdat deze samen werken. Daarnaast kunt u bij koeien een vitamine B12 tekort herkennen aan spierkrampen, bloedarmoede, vermoeidheid en verminderde weerstand en eetlust.