Kreupelheid bij koeien – verbeter hoornkwaliteit en klauwgezondheid Al heeft u maar een paar koeien die kreupel lopen, het is een teken dat er iets mis gaat met de weerstand. Kreupelheden door klauwaandoeningen gaan van kwaad tot erger, waarbij de behandeltijd en financiële schade flink kunnen oplopen. Ontdek hier hoe een juiste mineralen- en vitaminebalans in het rantsoen essentieel is voor de weerstand en klauwgezondheid van uw koeien.

De schade door kreupelheden is enorm. Het gaat daarbij niet alleen om de kosten van de behandelingen en de verminderde melkproductie en vruchtbaarheid van de koe. Ook om de tijd die u als veehouder erin investeert, het verminderde dierenwelzijn en de teleurstelling als een koe ondanks alle moeite toch vervroegd afgevoerd moet worden.

Klauwaandoeningen

Kreupelheden door klauwaandoeningen komen vaak na langere tijd pas aan het licht. De meest voorkomende klauwaandoeningen zijn:
  • Klauwontstekingen door (besmettelijke) infecties, zoals stinkpoot, mortellaro, tyloom en tussenklauwontsteking.
  • Tussenklauwontsteking kan leiden tot chronische gewrichtsontsteking (artritis)
  • Niet-besmettelijke beschadigingen aan klauwen, bijvoorbeeld: zoolzweer, zoolbloeding, wittelijndefect, chronische klauwbevangenheid
  • Gewrichtsproblemen, bijvoorbeeld met erfelijke oorzaak of door slijtage

Extra risico’s bij magere of hoogproductieve koeien

Wist u dat magere koeien of koeien met een hoge melkproductie een grotere kans hebben op klauwaandoeningen en kreupelheden? Dit komt onder andere door de invloed op de dikte van het vetkussen. Hulpmiddelen om de klauwscore van uw koeien goed bij te houden zijn de Klauwgezondheidsscore en Digiklauw.

Voeding en klauwaandoeningen

Bij zowel infectieuze als niet-infectieuze klauwaandoeningen is bewezen dat mineralen, sporenelementen en vitaminen een grote, positieve invloed op de weerstand en de klauwgezondheid hebben.
  • Koper zorgt ervoor dat de klauw stevigheid heeft.
  • Zink voorkomt ontstekingen in de huid.
  • Biotine ondersteunt de groei en het herstel van het klauwhoorn. Biotine wordt niet altijd voldoende aangemaakt in de pens.
  • Mangaan is nodig voor de bot- en kraakbeenvorming. Een mangaantekort {link naar nieuw artikel over Mangaan} komt steeds vaker voor.
  • Ook fosfor, calcium, selenium en andere vitaminen en mineralen spelen een rol om de weerstand en klauwgezondheid van de koe hoog te houden.
Daarbij zijn de juiste onderlinge verhoudingen van de mineralen, vitaminen en sporenelementen cruciaal. Bijvoorbeeld: veel calcium, fosfaat en ijzer vermindert de opname van het belangrijke sporenelement mangaan. De juiste balans tussen zink, mangaan en biotine beïnvloedt ook de hoornkwaliteit en klauwgezondheid van de koe.

Kreupelheid voorkomen

Er zit een limiet op suppletie van koper, zink en mangaan. Daarbij komen bij het gebruik van droge mineralenmengsels de risico’s van ontmenging in de voermengwagen of aan het voerhek. Hoe zorgt u ervoor dat de koe dagelijks een gebalanceerd, homogeen rantsoen binnenkrijgt? Door de vermenging en de opneembaarheid te verhogen middels vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen!
Liquiblend is een complete, ionische wateroplossing van vloeibare mineralen, sporenelementen en vitaminen die zeer hoog opneembaar is voor de koe en die u kunt doseren via de voermengwagen. De stoffen worden sneller en homogeren door het rantsoen gemengd. De koe kan niet selecteren. 

Maatwerk

Kampt uw veestapel met terugkerende klauwaandoeningen? Dan is LiquiBlend Klauw voor uw bedrijf waarschijnlijk het meest passend. Deze bevat extra zink, mangaan en biotine. De Liquiblend producten worden pas gemaakt nadat u het bestelt. Zo kan het – indien nodig - speciaal voor uw veestapel worden aangepast. Alle Liquiblend producten zijn GMO-vrij.

Wilt u een gratis voeradvies passend bij uw bedrijf?
Neem vrijblijvend contact met Jan van Van Benthem Minerals via 050-4061254 of via de website: www.liquiblend.nl 
 
 
    26-05-2020 15:00