5 fabels en feiten over vertering bij de koe Wat maakt nou eigenlijk dat de koe goed kan verteren? Hieronder een vijftal fabels en feiten op een rijtje.
  1. Bacteriën – hoe meer, hoe beter.

In het geval van goede bacteriën, ja! Deze goede bacteriën (of liever micro-organismen) in de pensflora zijn noodzakelijk voor de vertering. Deze kunnen echter alleen hun belangrijke werk doen bij een optimale pH waarde van rond 5,5. Is de zuurtegraad niet juist, dan functioneren de bacteriën niet goed of sterven zelfs af. Dit vertraagt de vertering.
  1. Als voeding langer in de pens blijft, neemt de koe meer voedingsstoffen op.

Mis! De voeding blijft langer in de pens als het verteringsproces lager is. Hierdoor stagneert het herkauwen en de doorstroming van de pensinhoud. De koe zal juist minder opnemen en aan energie en eiwit verliezen. Zo ontstaat een negatieve cirkel.
  1. Pensverzuring komt door teveel krachtvoer

Pensverzuring komt vaker voor op bedrijven waar veel krachtvoer wordt gevoerd. Door te weinig structuur herkauwen koeien niet genoeg. Er zijn verschillende producten als bierbostel, perspulp of Amygold die krachtvoer kunnen vervangen. Daarnaast kan Aquablend of LiquiBlend een aanvulling zijn in de voorziening van mineralen,  vitaminen en sporenelementen. Structuur in het voer zorgt ervoor dat de koe gaat herkauwen. Hierbij komt speeksel vrij. Dit bevat natriumbicarbonaat en neutraliseert het gevormde zuur.
  1. In krachtvoer zitten alle mineralen, vitaminen en sporenelementen voor een optimale vertering

In veel krachtvoeders zitten stoffen die voor een optimaal rantsoen overbodig of zelfs overmatig kunnen zijn. Dit kan schadelijk zijn omdat veel mineralen onderling van elkaar afhankelijk zijn en elkaar positief of negatief beïnvloeden. Het is beter om uw ruwvoer te analyseren zodat u weet welke mineralen en vitaminen niet in balans zijn.. Dit kunt u aanvullen met een mengsel van vloeibare mineralen, vitaminen en sporenelementen zoals LiquiBlend. Deze zijn gemakkelijk en homogeen door het rantsoen te mengen. De LiquiBlend mengsels kunnen op basis van de ruwvoeranalyse aangepast worden aan de behoeften van uw situatie.
 

5. Aan wat eruit komt, kan je zien wat er van binnen gebeurt.

Klopt! Door naar de mest te kijken en te letten op de onverteerde deeltjes kunt u een beeld krijgen van de vertering. Maar wat er van binnen gebeurt, is weer afhankelijk van wat erin gaat. Dus…

De eenvoudige oplossing

De mineralen- en vitaminenmengsels van AquaBlend (via het drinkwater) of LiquiBlend (door het voer mengen) zijn in water opgelost in ionische vorm en worden beter en sneller opgenomen in het spijsverteringsysteem opgenomen dan poeders. Dit draagt bij aan een betere vertering.
Meer informatie vindt u op de website van AquaBlend en LiquiBlend of neem telefonisch contact op met Van Benthem Minerals via 050-4061254.
 
    26-04-2018 09:54